پاسخ جدید 
امتیاز موضوع:
  • 41 رأی - میانگین امتیازات: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
اشنایی با انواع روشهای ماهیگیری در دریا و اسکله و ساحل
#1


اشنایی با انواع روشهای ماهیگیری در دریا و اسکله و ساحل



1- خیت (kheyt)



2- سالیه (salye)



3- خوربستن و پاروکشیدن



4- هوی (hooy)



5- لیخ (likh)



6- کلگیر (koulger)



7- هدر (hedr)



 



1-خیت کردن :



یکی از ساده ترین راه های صید ماهیی . خیت کردن است . ابزار لازم برای صید. پنجاه متر ریسمان نایلونی است که در سر آن قلاب ماهیگیری وصل می کنند و در نیم متری قلاب تکه ای سرب برای سنگینی آن می بندند و برای گول زدن و فریب دادن ماهی و یا به اصطلاح محلی برای گیم ماهی (طعمه) از کرم خاکی یا گوشت ماهی عنکاس و ماهی مرکب استفاده می کنند و کرم یا تکه ای از گوشت ماهی مرکب را بر سر قلاب می بندند و آن را در آب رها می سازنند.



از این روش می توان در ساعت های مختلف روزهای زمستان برای ماهیگیری استفاده کرد.اما نکته قابل توجه در صید ماهی با روش خیت این است که باید دریا در موقع صید آرام و در حال توقف باشد در غیر اینصورت خصوصا"مواقعی که دریا در حال جزر و مد است نمیتوان از این روش استفاده کرد.



تجربه نشان داده است که ماهی ها هنگام جزر ومد دریا از محل خود حرکت می کنند و در جای خودش ثابت نمی ایستند و همینکه آب توقف کرد بلافاصله دسته های ماهی پراکنده می شوند و در این موقع است که شخص ماهیگیری می تواند با ماشوه (قایق چوبی) خود که در یک کیلومتری ساحل در آب لنگر انداخته است شروع به صید ماهی نماید. ماهی هاِِِیِی که با این روش گرفته همگی قابل خوردن نیستند و بیشتر از نوع:



مشکو - کدر - شعری - چنعت - مکلاوها مور می باشند ء وزن آنها غالبا" بین 250گرم و تا 5کلیو گرم است.



2 - سالیه:



سالیه توری است که از ریسمان کتانی و نایلونی درست می کنند. ریسمان کتانی برای محل های بکار می رود که در آنجا سنگ دریایی وجود داشته باشد و احتمال پاره شدن سالیه و ریسمان نایلونی را برای نقاط شنی مورد استفاده قرار می دهند.



شکل سالیه دایره ای و شعاع متوسط آن متوسط آن هشتاد سانتیمتر است که اطراف آن برای سنگین کردن سرب می بندند. هر چه مقدار سرب بیشتر باشد بهتر است زیرا دیگر ماهی نخواهد توانست از زیر آن بیرون رود.



افراد مورد نیاز برای صید با سالیه معمولا" دو تا سسه نفر است. یک نفر مامور انداختن تو بروی ماهی است یک نفر نیز اغلب در شب ها مسئول گرفتن چراغ توری برای روشن ساختن محل صید است.



عمق آب نباید 80سانتیمتر و کمتر از 30سانتیمتر باشد صید ماهی با این وسیله احتیاج به مهارت و سرعت عمل ماهیگیری دارد. به سالیه مشعل یعنی طریقهماهیگیری بوسیله چراغ توری هم می گویند .



انواع ماهی که به این وسیله صید می شود عبارت از :



ماهی سرمست - گاریز - چهرو - ماهی بیاح - سفید - صافی - جمجام - وری - - وزن های مذکور معمولا" از 200 تا 1500 گرم می باشد.



3 -خوربستن و پارو کشیدن :



به اصطلاح محلی . خور مقداری از زمین مجاور دریاست که کمی نسبت به سطح زمین گودی آن بیشتر است و هنگام مد و طغیان دریا در این مسیر تا ده ها متر و حتی چند کیلومتر به داخل خشکی پیش می رود و در حقیقت خور پیش رفتگی آب دریا در خشکی است.



الف) طریقه بستن خور:



در شب پانزدهم و سی ام هر ماه که آب دریا بالا می آید و آب به داخل خور نفوذ می نماید و آنرا پر می سازد . در نیمه شب تعدادی از صیادن ماهی که از 4نفر به بالا می باشند از خواب برخاسته و در حالی که با خود وسایل زیر را حمل میکنند:



1 - یک نوع پارو که به شکل تور درست کرده اند و طول آن معمولا" 30متر و عرض یا بلندی آن 3متر است.



2 - یک عدد لیخ که یک نوع دیگر از تور ماهیگیری است.



3-چند اصله چوب



 دسته جمعی به طرف مورد نظر می روند .هنگامی که خور کاملا" از آبپر شد.دهانه خود را به وسیله پارو ولیخ با چوپ و سنگ محکم می بندند و منتظر می مانند تا جزر دریا شروع شود.



صبح ماهی هایی  که بر اثر (مد) در یا به داخل خور آمدند و درهنگام (جزر) قصد خروج را دارند به محض برخورد با پارو  و یا لیخ بر می گردند و عده ای از آنها که با سماجت تعدادی ماهی در آب های کم عمق خور گیر می افتند و عده ای سرگردان می شوند و حالا نوبت پارو کشیدن است.



ب)  طریقه پارو کشیدن:



در ابتدا در دو سر پاروی سی متری دو عدد چندل(یک نوع چوب بلند)می بندند و دو نفر دو سر چوب را در سطح زمین محکم می گیرندو چند نفر نیز وسط پارو به فاصله 2متر 2 متر می ایستند و پای خود را در دلکه پارو که حلقه ای از طناب است و در قسمت پایین پارو بسته می گذارند.و پارو را محکم به زمین می کشند تا ماهی از زیر ایشان و از زیر (پارو)بیرون نرود . بدین ترتیب وقتی ماهیگیران آمدگی خود را اعلام کردند همگی با هم پارو را از دهانه خور ترجیحا"بطرف خشکی رانده می برند و در نتیجه ماهی هایی که در خور مانده اند اجبارآ به طرف خشکی رانده می شوند  و به راحتی صید می گردند. با خور بستن و پارو کشیدن نیز مقدار قابل توجهی ماهی صید می گردد که معمولآ از نوع:



ماهی وری - کلاغ و بیاه است وزن این ماهی ها نیز بین 500گرم تا 4 کیلو است ممکن است در یک شب بیش از 100 من (هر یک من 4 کیلو میباشد) ماهی صید شود.ماهی بیاه از خوشمزه ترین ماهی های فصل تابستان در بندرکنگ است.



4 - هوی :



هوی یک نوع تور ماهیگیری است که طول آن معمولا 80متر و بلندی آن 3متر می باشد و در بالای تور به فاصله هر نیم متر یک گم (بوچ)می بندند.تا تور ماهیگیری ما گم نشود.



(گم)یک قسمت چوب خیلی سبک مانند چوب پنبه است و حسن (گم) در این است که همیشه یک یک قسمت از تور یا (هوی)را بالا و در سطح آب نگه می دارد.



در پای (هوی)یا تور به فاصله هر نیم متر تکه سنگی به وزن 250 -200 گرم می بندند.فایده بستن سنگ در این قسمت پایین تور همواره در زیر آب قرار می گیرد.با هوی فقط می توان در شب های تاریک ماهی صید کرد.



طریقه صید ماهی با هوی:



طریقه صید ماهی با (هوی) از این قرار است که سه نفر صیاد یا بیشتر تور را برداشته و هنگام مد آب یعنی موقعی که آب دریا کاملا"بالاست به دریا می روند و در عمق یک متر ونیم متر آنرا رها می کنند وخود به ساحل بر میگردند و از آنجا همگی با هم و یک مرتبه به طرف تور هجوم می برند و آب را به دست به هم می زنند و با گفتن کلمه (هوی .هوی .هوی)به تور نزدیک می شوند



ایجاد سر و صدا. ماهی ها را به وحشت می اندازند و آنها که قصد دارند از ساحل به سمت دریا بگریزند چون هوا تاریک است و تور را درست تشخیص نمی دهند در تور گیر می افتند و به دست ماهیگیران صید می گردند. به طریقه (هوی)نیز مقداری زیادی ماهی صید می شود و ماهی عموما" مورد استفاده غذایی دارند.



5 - لیخ:



لیخ یک نوع دیگر از تورهای ماهیگیری است که در ژاپن ساخته و بافته می شود و جنس آن ریسمان و نایلون است.طول این تور بیش از 60 متر و بلندی آن حدود سه و بعضی از لیخ ها به هفت متر نیز می رسد. بپای (لیخ)نیز تورها به فاصله هر نیم متر یک تکه سنگ (به شکل حقله ایی)می بندند و در بالای آن نیز گم که یک نوع (چوپ سبک)است وصل می نمایند. در کنگ در حدود 200لنج ماهیگیری وجود دارد که به این طریق ماهی صید می نمایند.



چگونگی صید ماهی بوسیله لیخ(تور):



غروب هرروز که هوا صاف است و هحتمال طوفان نمیرود و دریا نیز آرام می باشد .تمام لنج های ماهیگیری که هر کدام از 5-13سرنشین دارند و در هر کدام از کشتی ها و لنج های ماهیگیری بیش از 40چهل بسته لیخ(تور)وجود دارد به دریا می روند.



در ابتدار ماهیگیران هر چند بسته لیخ را به هم وصل می نمایند و پس از اینکه به عمق 30-20متری دریا رسیدند توقف نموده و دو نفر از سرنشینان دو سر لیخ ها را گرفته و آنها را به دریا می اندازند. این لیخ ها مدت 5 ساعت در شناور می ماند پس از سحرگاه نیز لیخ ها را جمع نموده و ماهی های صید شده را بروی کشتی یا لنج می آوردند و بطرف بندرکنگ باز می گردند و صبح زود در اسکله کنگ پهلو میگیرند.



این نوع صید در ماه های پاییز و زمستان همچنان و بدون وقفه جریان دارد و در تابستان صید متوقف می شود و صیادان کمتر به دریا میروند و ماهیگیران لنج های خود را به کنار ساحل می کشند و به چند روز استراحت و تعمیرات و رنگ زنی و پاک کردن زیر لنج می پردازند.



مقدار صید ماهی با لیخ:



بوسیله (لیخ)ماهی زیادی صید می شود و امکان دارد در یک روز هر لنج بیش از چهارصد من (هر من چهار کلیو) یعنی 1600 کلیو ماهی صید نماید.



حد متوسط ماهی صید شده در روز بوسیله هر لنج 200من یا 88 کیلوست و چون ماهی های صید شده بیش از مصرف اهالی کنگ است همه روزه مازاد ماهی به دهات و روستاها و شهرهای اطراف لنگله . کنگ . پارسیان . لار .کرمان . بندرعباس . شیراز حمل میگردد.



انواع ماهی صید شده بوسیله لیخ:



انواع ماهی بوسیله لیخ صید می شود که عبارت است از:



ماهی حلوا(سفید) - ماهی حلوا (سیاه) - خبات - گباب (هوور) - زده - کولی (کوسه) - پوو (سفره ماهی) - جش - سه کلا - گرفه - داهیر - (نوعی ماهی خاردار) - مشکو .



بیشترین نوع ماهی که به این صید می شود ماهی خبات است که گوشتی بسیار لذیذ داره به آن (شیر ماهی) هم میگویند.



ماهی گباب (هوور) و ماهی زرده که به نیز جز انواع ماهی های مورد پسند مردم می باشند که در زمستان مورد استفاده قرار میگیرند و مازاد آن را نمک شور نموده و در سایر فصل ها ار آن استفاده میکنند . ماهی گباب (هوور) تنها ماهی گوشتی است که ان را در بصورت کنسرو در آورده و در بازارهای داخلی و خارجی عرضه می نمایند.



از ماهی گباب چندین نوع غذا تهیه می کنند. چند نوع از این قرار است:



قلیه - تنوری - شامی - کباب - استمبولی و شور.



6 - کلگر یا گرگور( قفس سیمی ماهیگیری):



قفس ماهیگیری یا کلگر که در اصطلاح محلی گورگور گفته می شود. نوعی وسیله برای صید ماهی است که در بندرکنگ - بندرلنگه - بستانه - مغویه  و حتی بندر عباس و قشم و دیگر بنادر حائز اهمیت  و مورد استفاده ماهیگیران است.



(کلگر)را با سیم های باریک به شکل قفس می سازند . مردم کنگ و بنادر خلیج فارس برای درست کردن این وسیله مهارت کامل دارند.



از نوع کوچک کلگر برای صید ماهی های کوچک استفاده میکنند و از کلگرهای بزرگ طبعا" جهت صید ماهی های بزرگ بهره می برند . کف کلگر دایره ای شکل است و شعاع آن  40 الی70 سانتیمتر است و در یک طرف جداری آن دری به شکل مربع مستطیل درست میکنند که در دهانه آن وسیله بنام ماهیگیر وجود دارد.



کلگر علاوه بر اینکه یک وسیله خوب و مطمئن ماهیگیری است بزرگترین حنسش در این است که چون فضای داخل آن وسیع می باشد و ماهی براحتی در آن گردش میکند ماهی کمتر مرده یا فاسد می شود و یا اصلا فاسد نمی شود مگر اینکه آب دریا در نقطه بدبو و فاسد باشد و یا گرمای آن موجب مرگ ماهی شود .



در کف ((گرگور-کلگر)) سنگ های چند منی می بندند  و تا کلگر به زیر آب برود و برای اینکه براحتی بتوان محل کلگر یا گرگور را پیدا کردو نسبت به جمع آوری آن اقدام نمود در قسمت بالای کلگر یا گرگور از طنابی به اسم کیبال (که خیلی سبک است و همیشه روی آب می ماند ) استفاده می نمایند.



در بندرکنگ تعدادی لنج وجود دارد که همواره بیش از 20گرگور با خود حمل میکنند .



لنج هایی که دارای گرگور میباشند در زمستان گرگورهای خود را در عمق 20متری و در تایبستان در عمق 40متری و بیشتر رها میکنند.



ماهیگیران هر موقع که بخواهند می توانند (کلگر) را از آب بیندازند و همه موقع هم می توانند آنها را جمع نمایند و زمان اینکار محدود نیست و در همه فصل نیز می توان با این طریق ماهی صید کرد.



هر تور (گرگور )گنجایش بیش از 80ماهی رو دارد . اغلب ماهی های بزرگ بوسیله گرگورها صید می شود.



انواع ماهی صید شده با ( گرگور - کلگر ):



ماهی هائی که بوسیله گرگور صید می شود عبارست از:



کر - سنگسر - شعری - مشکو - سرخو - هامور - سه کلا - جش - صافی.



7 - حدر(اتاقی با چوب نخل در ساحل دریا):



حدر نوعی وسیله ماهیگیری است که با چوپ نخل درست می نمایند.



طریقه ساختن آن از این قرار است:



در ابتدا مقداری زیادی چوپ نخل به بلندی 1/5-2متر تهیه نموده و پس از کمی پیشروی در آب دریا آنها را بطور منظم کنار هم زیر آب در شن فرو مینمایند و تا آنجا که امکان دارد به شکل یک راهرو یا کوچه با دهانه 5متر بطرف دریا پیش می روند و دراتنهای راهرو یا کوچه که گفتیم معمولا عرض آن 5متر و طول آن 20تا100متر است اتاقی با چوب نخل درست میکنند.



ماهی هنگام بالا بودن آب دریا به کنار ساحل می آید و موقعی که آب دریا در حال پائین رفتن است بطرف دریا برمیگردد و داخل راهرو می شود و ترجیحا"  با پائین رفتن آب ماهی نیز به اتاق انتهای راهرو نزدیک می گردد و چون به انتهای اتاق می رسد و راه خود را مسدود می یابد و  در همانجا می ماند هنگامی که آب دریا کاملا" پائین می رود .ماهیگیران به سراغ آنها آمده و همه را براحتی صید و با خود می برند با این روش نیز انواع مختلف ماهی صید می گردد.



اشنایی با انواع روشهای ماهیگیری در دریا و اسکله و ساحل

پاسخ
پاسخ جدید 


لطفاً توجه داشته باشید که ارسال‌های جدیدی که در این انجمن ثبت می‌شوند، ابتدا باید توسط یکی از مدیران تأیید شوند و پس از تأیید مدیر، قابل دیدن خواهند بود.
[-]
پاسخ سریع
پیام
پاسخ خود به این مطلب را در این کادر بنویسید.


موضوع‌های مشابه…
موضوع نویسنده پاسخ بازدید آخرین ارسال
  انواع ریسه ماهیگیری از ساحل دریا محمد نصری 3 11,035 05-05-2015، 07:49 PM
آخرین ارسال: اميد
  راهنمایی ریسه و طعمه ای برای ماهیگیری لب ساحل mehrdadm2n 4 7,230 12-31-2014، 11:33 PM
آخرین ارسال: alitamri
  طعمه ای برای ماهیگیری در ساحل دریا محمد نصری 1 5,964 03-30-2013، 09:32 PM
آخرین ارسال: pakook



کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان