وب سایت اصفهان فیشینگ

وب سایت ماهیگیری اصفهان فیشینگ

امروز: یکشنبه، 22 مهر 1403

صید قزل در سیلاب


. : بررسی اثر سیلاب بر ماهی قزل الا : .

 

در ابتدا جستجو برای این مقاله در اینترنت گزارشی که تأثیرات سیل شدید بر جمعیت ماهی قزل آلا و نهرها در مینه سوتا جنوب شرقی گزاشته و شیلات ان منطقه ارائه کرده بود نظر من را جلب کرد نکات خوبی در این مقاله گزارش شده بود سیلاب موجب رسوب گسترده و جابجایی بستر رود شده است و قلوه سنگها بقایای چوبی تغیرات قابل توجهی در زیستگاه ماهیها به وجود اورده است و از طرف دیگر از بین رفتن منابع خوراکی ماهیها از نظیر بی مهرگان و دیگر ابزیان و گیاهان ابزی موجب اسیب به ماهیها خواهد شد. در اخر این مقاله اشاره شده بود سیل موجب کاهش جمعیت ماهی های قزل شده است.

آیا سیل ماهی قزل آلا را از بین می برد؟

سیل شدید میتواند تاثیر زیادی بر روی جمعیت ماهی های قزل الا داشته باشد این تاثیر بر روی تخم ماهیها و بچه ماهیها بسیار بیشتر است .تخم‌های قزل‌آلا در رودخانه‌ها و نهرها در شن گذاشته می‌شوند، جایی که جریان تازه دریافت می‌کنند، و به طور محکم در جای خود نگهداری می‌شوند. تخم ها به بچه کیسه ای تبدیل می شوند که به آن آلوین نیز می گویند. اینها اساساً قزل آلای لارو هستند که به تخم آنها متصل شده اند و تغذیه آنها تا زمانی که به اندازه کافی بزرگ شوند تا بتوانند در اطراف شنا کنند فراهم می کند. در این وضعیت دست و پا چلفتی هستند و باید در مناطقی تا حدی سرپناه بمانند تا زمانی که کیسه را به طور کامل مصرف کنند و به شناگران قدرتمند تبدیل شوند. تخم‌ها و بچه‌های کیسه‌ای هر دو در برابر جریان‌های شدید آب که بسترهای شنی را در بستر رودخانه جابجا می‌کند آسیب‌پذیر هستند. البته اینکه ماهی در کجای رودخانه زندگی کند عاملی تعیین کننده است و بر روی همه ماهیها تاثیر یکسان نمیگذارد . سیل های بهاری به شدت موجب تلف شدن قزل الا های کوچک و کم تجربه میشود همچنین در کشور ما که قزل گونه خارجی و پرورشی است و بومی ابهای ما نیست ماهیهایی که به تازگی وارد رودخانه شده اند اسیب پذیر تر هستند .

ماهی هایی قزلی که مدت زمان زیادی در رودخانه حضور دارند و انجا بزرگ شده اند شانس بیشتری برای زنده ماندن در سیلاب دارند . بعد از بارندگی شدید و بالا امدن به یکباره اب شاهد فرار ماهی های قزل به رودخانه ها هستیم این ماهیها به شدت اسیب پذیرند و به سادگی تلف میشوند گاها به چشم دیدهام که در سیلاب این ماهیها برای در امان بودن از فشار اب و با خستگی زیاد به کنار خشکی امده بودند و به راحتی با دست صید می شدند .

هر رودخانه کوچکتر و کم عمق تر و سنگلاخ تر باشد و در مقابل حجم سیل اب بیشتر و شدیدتر باشد ماهیهای بییشتر تلف خواهند شد در رودهای ارام و پهن ماهیها در کنارها مکانهای بیشتری برای در امان بودن خواهند یافت

گیاهان ابزی مکان قرار گیری ماهی ها در سیلاب 

 گیاهان ابزی مزیت زیادی برای ماهیها در زمان سیلاب دارند انها نه تنها سرپناهی جهت در امان بودن از فشار شدید اب هستند بلکه گل و لای اب را فیلتر میکنند و ابشش ماهی کمتر اسیب میبیند . همچنین هرگونه کانال فرعی در حاشیه اب میتواند پناهگاهی امن برای ماهیها باشد

سیلاب شدید چگونه موجب مرگ ماهیان قزل الا می شود ؟

برای درک این موضوع باید ابتدا درک بهتری از نحوه زندگی ماهی قزل الا داشته باشیم . ماهی قزل برخلاف تصور که فکر میکنیم بسیار تنبل و یکجا نشین است انها فقط موقع شکار دست به حرکات سریع و انفجاری میزنند و چابک هستند ولی به شدت انرژی انها تحلیل رفته و خسته می شوند برای درک بهتر این موضوع حیوان یوزپلنگ را به یاد بیاوردید یوزپلنگ قادر به دویدن سریع است ولی به سرعت خسته شده و نیاز به استراحت دارد . در بدن ماهی با فعالیت زیاد اسید لاکتیک زیادی ترشح میشود که برای او کشنده است

ماهی قزل برای جنگیدن در مقابل فشار برای برای طولانی مدت طراحی نشده انها بسیار با هوشند و قادر هستند نقاطی را که با کمترین صرف نیرو میتوانند بمانند انتخاب و مستقر می شوند انها عموما پشت سنگها و در کنار جریان نه در خود جریان بسر می برند .

سیلاب موجب بالا رفتن دبی اب و همچنین غلطت اب میشود و با خود گل و لای زیادی را حمل میکند این گل ولای در ابشش ماهی ایجاد مشکل میکند و اکسيژن کمتری به ماهی می رسد و از طرفی دیگر اسید لاکتیک ترشح شده  به خاطر فعالیت بیش از حد در سیلاب در بدن ماهی به سرعت ماهی را خسته و بی جان کرده و ماهی با برخورد مکرر با موانع و سنگها به راحتی می میرد .

ماهی قزل کشده شده در سیلاب

 

چگونه ماهی قزل آلا را پس از سیل یا روان آب پیدا کنیم

آب‌هایی که پس از سیل، روان آب یا آب زیاد عقب می‌روند، فرصت‌های خوبی برای ماهیگیری فراهم می‌کنند

در سیل، نیاز اصلی به ماهی قزل آلا، سرپناهی در مقابل جریان های قوی است. در اوج سیل، بسیاری از قزل آلا وقتی در جریان اصلی گرفتار می شوند و به صخره ها، الوارهای غرق شده و غیره برخورد می کنند، می میرند یا به شدت آسیب می بینند.  بیشتر اوقات پناهگاه در خارج از رودخانه اصلی پیدا می شود، در آبی که بر روی سواحل رودخانه  است.

مکان قرار گیری ماهی ها در سیلاب 

در عکس بالا مکانهایی که ممکن است ماهیها برای در امان بودن در فشار سیلاب به انجا پناه ببرند را مشاهده میکنید.نقاط مناسب ماهیگیری قزل الا

صید ماهی قزل الا پس از سیلاب :

بعد از اتمام یا کاهش حجم سیلاب ماهیها به سرعت در مناطقی که میتوانند با کمترین صرف انرژی مستقر شوند و اماده شکار هستند سیلاب انرژی زیادی از انها گرفته و بسیار گرسنه هستند . یکی از بهترین مواقع برای صید و ماهیگیری قزل الا اندکی بعد از فروکش کردن سیلاب است در این مواقع هنوز رنگ اب کمی گل الود و سطح اب بالاست ولی از جریان کشنده و قوی خبری نیست . از طرفی دیگر در کشور ما پرورش ماهیهای زیادی در کنار رودخانه ها موجود است که بسیاری از مواقع به علت سهل انگاری و عدم تنظیم ورودی اب به انها با بالا رفتن دبی اب موجب فرار ماهیها به داخل بستر رودخانه میشود . ماهیهایی که بسیار گرسنه هستند و به راحتی اطمینان میکنند و کمترین ترس را دارند و راحت صید میشوند . در این ابها گل الود طعمه هایی مانند خمیر لوفاک برای صید این ماهیهای پرورشی بسیار کارساز خواهد بود

از طرفی دیگر ماهی های مستقر در رود در این اب تیره دید کمی نسبت به بیرون اب دارد و احتیاط کمتری میکنند و به علت خستگی و گرسنگی زیاد بی محابا به طعمه شما حمله خواهند کرد .

نکته ایی که من از سر تجربه دریافتم استفاده از وزنه سنگین تر در این مواقع و صبر بیشتر در جاهایی که احتمال وجود قزل الا می دهم است صبر در ابهای گل الود کلید موفقیت است جاهایی که فکر میکنید عالیست با طعمه بوداری که خود می پسندید وقت بگذارید و مدام جا عوض نکنید بلکه در بهترین جاها وقت بگذارید . ماهی قزل الا دید کمتری  دارد و بیشتر باید با بو و ارتعاش به سمت شکار بیاید پس زمان بیشتری نسبت به اب شفاف باید در هر نقطه کلیدی صرف کنید.

کیفیت و شفافیت آب در واقع بر قدرت بینایی ماهی قزل آلا تأثیر می گذارد، اما آنها همچنان در آب های گل آلود می توانند ببینند، هر چه سطحی تر باشند بهتر می توانند ببینند. آنها می توانند به اندازه کافی خوب ببینند که سایه ها و حرکتها را تشخیص دهند و آنها را بگیرند، اما ممکن است نتوانند به خوبی همه رنگ ها را تشخیص دهند.

بهتر است در آب گل آلود از طعمه های سیاه رنگ یا سفید رنگ استفاده کنید زیرا تضاد خوبی با آب مایل به قهوه ای دارند و برای ماهی قزل آلا راحت تر دیده می شود.

کلیه مقالات این سایت حاصل از ترجمه هایی از سایت های خارجی از چندیدن منبع گوناگون و بسیار جزیی منابع داخلی بوده که من محمد نصری با خواندن انها و ترکیب با دانسته ها و تجربیات قبلی خودم اینجا منتقل کرده ام .این بخش بیشتر از دو سایت انگلیسی slo-fishing.si و outdoorskilled.com  ترجمه شده . ممکن است در بعضی از موارد این مقالات با نسخه خارجی تفاوتهایی داشته باشد چون اولا حاصل تحقیق از منابع گوناگون بوده و هر تکه از مطلب ممکن است از یک سایت اموخته شده باشد و دوما اضافه شدن تجربیات و نظرات شخصی که بنده به عنوان نویسنده در چند دهه ماهیگیری بدست اورده ام در ارائه انها نقش مهمی داشته است مطالب ترجمه شده در این سایت به هیچ وجه ترجمه جمله به جمله نیست . امیدوارم از این مطالب نهایت استفاده را ببرید و در صورت نیاز خودتان به اصل مطالب در مراجع انگلیسی خارجی مراجعه کنید با تشکر محمد نصری مدیر وب سایت اصفهان فیشینگ .

 

به شما تبریک میگویم که توانستید با خواندن مطلب اموزشی صید قزل در سیلاب کمی سطح اطلاعات ماهیگیری خود را بالاتر ببرید. احتمالا شما جز ان یک درصد ماهیگیرانی هستید که توانایی خواندن مطالب و ارتقاء سطح خود را دارند . با اصفهان فیشینگ می توانید به سرعت در ماهیگیری توانا شوید
نظر شما چیست ؟